Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Carbonara klasyczna.

Przygotowanie carbonary to sztuka- tak mowia Wlosi  :)


Zapraszam na moja carbonare- w ktorej wazne jest by nie zwazyc jajek.
zaczynamy :)




Podsmazamy bekon na patelni ok 150-200 gr












Gotujemy makaron.

Pamietajmy 100 gr
makaronu to bedzie pozniej 1 jajko
czyli 500 gr makaronu - 5 jaj









Do odcedzonego makaronu dodajemy wczesniej usmazony bekon, trzymajac caly czas na malym gazie. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.











Dodajemy starty miekki ser ok 100-200 gr, parmesan, I okolo 300-400 ml smietany.

Proporcje podane na 800 gr makaronu.










I teraz sie zaczyna zabawa :) rozbite 8 jaj.
Cigle na malym ogniu, wlewamy rozbite jajka- ciagle szybko mieszajac , by nie doszlo do sciecia jaj. Moj maz mawia 20-30 sek. :)
Odstawiamy z gazu.

Wrazie wypadku, gdy widzimy ze jajka sie scinaja - szybko przerzucamy carbonare do innego garnka hamujac process scinania.





Obiad podalam z pieczonym w piekarniku dorszem.

Zycze wszystkim smacznego I pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz