Strony

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Krokiety Świąteczne

 Krokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne , schodzą w oka mgnieniu i jestem pewna że zasmakują je i Wam :)  Pozdrawiam przed świątecznie.
Zaczynamy:



Składniki na naleśniki około 12-14 szt :
450 gr mąki
 6 jajka
35 gr masła
750 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
oliwa do smażenia

Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj  .




Składniki na farsz na około 24 szt krokietów :
pół główki białej kapusty
500 gr mięsa mielonego wołowego
1,5 szkl suszonych grzybów
sól, pieprz, papryka , suchy czosnek
oliwa do smażenia

2-3 jajka
bułka tarta


Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości.
Grzyby obgotowujemy z brudu- do czystej wody.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy  mięso mielone, do momentu aż nie będzie różowe. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kapustę po ugotowaniu, odcedzamy i dokładnie odsączamy z wody ( możemy sobie pomóc gazą ) . Kroimy na desce na drobno.
To samo robimy z grzybami.
Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić trochę mocniej, by później krokiety nie były mdłe.

Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy od nas, ja lubię małe krokiety, więc daje mniej. Zawijamy naleśnik w rulon, obcinamy nożem końcówki, i przecinamy naleśnik na pól. Gotowe.
Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na średnim gazie.






Smacznego :)

4 komentarze: