Strony

poniedziałek, 29 września 2014

Zupa cebulowa z ziemniakami

 Dzisiaj przepyszna i aromatyczna zupa-krem cebulowa. Zbliża się okres jesienny i zupa będzie jak znalazł- przez wieki doceniana przez żeglarzy, ze względu na zawartość witaminy C i traktowana przez nich jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi. A dzisiaj podajemy często ją w postaci syropu który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami i grypą. Polecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje.
Zaczynamy:

Składniki:
6 cebul czerwonych
2-3 cebule biale
1 l rosołu- bulionu kurczakowego
2-3 ziemniaki
100 gr masła
500 ml śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka
50 gr startego parmezanu lub mozzarella
grzanki

Wykonanie:
Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy z ziemniakami.
W garnku  rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min.
Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu.  Dodajemy bulion kurczakowy .
Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)
Zupa po zagotowaniu jest gotowa.

Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony  .

Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej pietrzuszki.

Do zupy dodajemy grzanek i posypujemy startym serem.

Obiad gotowy.


Smacznego :)

niedziela, 28 września 2014

Przystawka z serów II

 Propozycja na imprezę i nie tylko- przystawka z serów. Rewelacujnie sprawdza się na spotkaniu w małym gronie, ale wzbogaci także szwedzki stół. Polecam sery z musem jabłowym- wydobywaja z serów wszystko co najlepsze- raz spróbujecie i stanie się to Waszą ulubioną przekąską : ) Polecam
 Składniki:
ser camembert
ser brie
ser z żurawiną
ser czosnkowo- bazyliowy
ser wędzony
winogron
krakersy
oliwki nadziewane papryką
mus jabłkowy
dip czosnkowy
Wykonanie:
Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy.

Dip czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe :) 

piątek, 26 września 2014

Tapas IV - Antipasto, przekąski

 Jeżeli potrzebujecie inspiracji na imprezę, urodziny , imieniny lub po prostu na spotkanie w małym gronie przyjaciół - polecam taki talerz przekąsek- szybki w wykonaniu i efektownie wyglądający. Zaczynamy :
Składniki:
3 rodzaje serów( mozzarella, z czosnkiem, z ziołami)
łosoś
kabanosy
papryka grilowana
oliwki nadziewane papryką
pomidory koktailowe
szynka z pieprzem
szynka serrano
rapszonka
ogórek
krakersy


Wykonanie:

Wszystkie składniki kroimy i układamy na talerzu.
Ogórki kroimy w słupki.

Dip czosnkowy:

2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy pieprz do smaku. 


Smacznego :)

Blue Monday- drink

Chyba uwielbiam drinki w kolorze niebieskim :) i dlatego na liście nie mogło zabraknąć Blue Monday....Przyznaje że  ten kolor kojarzy mi się z morzem, plażą, relaksem i słońcem ...Dlatego zapraszam na chwilę relaksu z tym właśnie drinkiem , myślę ze polubicie go :)
Zaczynamy:
 Składniki na jednego drinka:

45 ml wódki
15 ml blue curacao
30 ml triple sec
kostki lodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze . Przelewamy do szklanki typu highballs lub old fashioned. Gotowe :)





Na zdrowie :)

sobota, 20 września 2014

Łosoś z awokado

Szybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią :
"Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia." A ode mnie :) zaskoczy Was smak, obiad po prostu zniknął w mgnieniu oka , a największa jego zaletą jest to : że gotowy jest w 15-20 min. Polecam
Zaczynamy:


 Składniki :
300 gr łososia
200 gr szparagów
pół ogórka
pół awokado
200-300 gr makaronu
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray do smażenia

Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Łososia myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 min z dwóch stron- na średnim gazie.
Myjemy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na dwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.


Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.
Robimy sos- do miseczki  nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia.
Gotowe.


Smacznego :)

czwartek, 18 września 2014

Kurczak z melonem - chicken with melon

 Szybko , zdrowo i smacznie? tak -zapraszam na piersi z kurczaka ze słodką nutą melona, przełamanego sokiem z cytryny :) Uwielbiam takie  obiady- jeżeli kochasz kurczaka z owocami- ten obiad jest dla Ciebie. Co najważniejsze gotowy jest w 20 min ! Polecam.
Zaczynamy
 Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 melony
2 papryki
szczypior
250 ml bulionu z kurczaka
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy z oliwek
ok 1 szkl  ryżu
Wykonanie:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Płuczemy kurczaka i kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy dobrze pieprzem i solą.
Obierarmy melon, pestkujemy- kroimy w kostke. To samo robimy z papryką. Skrajamy szczypior.
Na rozgrzanej patelni smażymy około 3-4 min kurczaka. Dodajemy melon, paprykę, bulion, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i trzymamy na gazie  okoł 5 min. Dodajemy szczypior i ugotowany ryż. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe :)



Smacznego :)



wtorek, 2 września 2014

Schabowy inaczej- czyli schabowy nie musi byc nudny

 Kochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w kuchni są wskazane - by nie było nudno i monotonnie. Poszalałam i do obiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni- bo warto :)
Zaczynamy:
Składniki:
8 kotletów schabów
3 jajka
kawałek świeżego parmezanu
przyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek
0,5 łyżeczki musztardy
bułka tarta
oliwa do smażenia
Sos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj
 Wykonanie:
Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka i zaczynam tłuc z dwóch stron- nie ma bałaganu :)
Rozbijamy do miseczki lub talerza jajko- dodajemy po szczypcie przypraw, musztardę- mieszamy do całowitego rozbicia jajek. Dodajemy 1-2 łyżki startego parmezanu.
Na drugi talerz dajemy bułkę tartą.

 Kotlety maczamy w jajku z obu stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce.
Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos pieczarkowy - przepis znajdziecie tutaj
Sos jest przepysznie kremowo pieczarkowy, a zrobienie jego zajmuje 5-10 minut. Pycha :)


 Kotlety podałam z kolorowym makaronem i mizeria.

Palce lizać :)

Smacznego.