Strony

niedziela, 31 sierpnia 2014

Szaszłyki z łososia i kurczaka

 Pogoda aż prosiła nas o rozpalenie grilla, piekne słonce, wciąż letnia temperatura.....Kochani i w ten sposób jeszcze raz szaszłyki- tym razem z łososiem -bo zdrowy :) oraz z kurczakiem -też zdrowy a do tego soczysty. Nie warto trzymać za długo piersi z kurczaka na grillu- bo będą suche, wystarczy okolo 8 min i jest gotowy. Tak samo z łososiem- jeżeli chcemy by był soczysty i delikatny -wystarczy mu także około 8 minut. Polecam pyszny i zdrowy obiad.
Zaczynamy:
 Składniki:
około 0,5 kg kurczaka
około 0,5 kg łososia
pomidorki koktailowe
3 cebule
3 kolorowe papryki
sól, pieprz, papryka, pietruszka, oliwa z oliwek
patyki to szaszłyków





 Wykonanie:
Najpierw namaczamy patyki na 20 minut w wodzie.
Myjemy kurczaka, kroimy w większą kostkę. Solimy , pieprzymy, paprykujemy,dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwką- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 -30 min.
Z łososiem robimy tak samo.
Myjemy paprykę i kroimy w grubsze kawałki.
Cebule kroimy w talarki.
 Nadziewamy łososia z żółtą papryką i pomidorkami- naprzemiennie.

Teraz nadziewamy na mokre patyki kurczaka z cebulą i papryką.

Rozpalamy grilla :)
Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min.

Gotowe.
 Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i dipem.


Smacznego:)

Long Island Iced Tea-drink

 Z Long Island Iced Tea są związane dwie historie powstania- jedna jest z 1920 roku z czasów prohibicji druga z roku 1972 i z Robert "Rosebud" Butt który pracował w Oak Beach Inn on Long Island, NY i twierdzi że wymyślił drinka podczas konkursu , w którym trzeba było użyć Triple Sec. Natomiast w 1920 roku Old Man Bishop z dzielnicy Long Island w stanie Tennessee stworzył bardzo podobny drink do dzisiejszego Long Island, później napój był doskonalony przez syna . Drink wtedy zawierał whiskey i syrop klonowy i oczywiście nie było w nim coli :) Polecam drinka
Zaczynamy:
 Składniki:
15 ml wódki
15 ml bacardi
15 ml tequila
15 ml gin
15 ml Triple Sec
około 100 ml pepsi lub cola
około 20 ml soku pomarańczowego
limetki
lód

Wykonanie:
Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.


Na zdrowie :) 


piątek, 29 sierpnia 2014

Makaron w sosie cajun z owocami morza

 Jak się okazuje , nie tylko ja lubię obiady "szybkie" i pyszne . Na życzenie obiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić to sosem śmietanowym i gotowe- pycha. Jeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu.
Zaczynamy:

Składniki:
około 400 gr makaronu fusilli
2 łyżki natki pietruszki
pęczek szczypiorku
150 gr gotowych krewetek
400 gr łososia
500 ml słodkiej śmietany
50 gr startego sera
2 łyżeczki przyprawy cajun*   
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Gotujemy makaron.
Do garnka nalewamy śmietany-zagotowujemy. Dodajemy pokrojony szczypior, natkę pietruszki i przyprawę cajun. Gotujemy na wolnym ogniu 5-7 min.
Na małej patelni rozgrzewamy olej. Solimy i pieprzymy łososia. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po 3 min.
Gotowego łososia zciągamy z patelni.

Do ugotowanego sosu śmietanowego dodajemy odcedzony makaron i ser. Mieszamy do połączenia. Do makaronu dodajemy krewetki i kawałki łososia.
Mieszamy stawiamy na palnik- i trzymamy na ogniu 2-3 min.

Obiad gotowy :)

Smacznego :)
* Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku )

Purple Rain - drink

 Weekend czas zacząć :) Zapraszam na Purple Rain - nie mówimy o piosence Prince :) ale o przepysznym drinku w kolorze fioletowo- niebieskim. Kolor uzyskujemy dzięki grenadine- im więcej jej tym bardziej wchodzi w fiolet i robi się bardziej słodki. Powiem Wam, że mam ulubionego drinka i jest to Caipirinha , ale teraz przyznaję się bez bicia że Purple Rain.....no cóż ....Polecam
Zaczynamy:

Składniki na 1 drinka:
30 ml wodki
30 ml Blue Curaçao
120 ml sprite lub 7up
parę kropel Grenadine
lód

Wykonanie:
Do szklanki typu highballs wrzucamy kostki lodu. Nalewamy wódki i blue curaçao. Nalewamy sprite. Teraz dodajemy parę kropel Grenadine. Gotowe  :)


Na zdrowie :)


środa, 27 sierpnia 2014

Cannelloni z mięsem mielonym

 Cannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta....
Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia.
Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam.
Zaczynamy:
Składniki na farsz:
ok 500 gr mięsa mielonego wołowego
ok 150 gr pieczarek
1 mała cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka bazyli suszonej
pieprz, sól,
150-200 gr serka philadelfia
2-3 łyżki oliwy z oliwek
12 tub makaronu cannelloni *
 kostka parmezanu
Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj

Wykonanie:
Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.

W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy sos pomidorowy znajdziecie tutaj




Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.
Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.
Teraz będzie trochę zabawy :)
Nasze tuby faszerujemy mięsem.

Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.
Polewamy sosem.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku.
*WAŻNE:
Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania w wodzie przed dodaniem farszu, niektóre wymagają temperatury  200 C- a wszystko jest uzależnione od producenta makaronu :)


Ścieramy parmezan- najlepszy jest świeżo starty :)
Wykładamy cannelloni na talerz , polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i parmezanem ....pycha..

Smacznego :)

sobota, 23 sierpnia 2014

Czekoladowy torcik z bitą śmietaną

 Przepyszny torcik, którego wykonanie zajmuje :) chwilkę. Owoce możemy dodawać według swoich upodobań- mogą to być maliny, brzoskwinie, nektarynki czy inne ulubione. Myślę że warto mieć przepis na szybki i efektowny torcik. Polecam i zapraszam do przepisu.
Zaczynamy:
 Składniki:
150 gr self raising mąki *
28 gr kakao- niesłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr miękkiego masła
4 duże jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
200 gr truskawek
słodkie kakao do posypania


Wykonanie:
Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min.
Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C -  45-50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Ubijamy śmietanę z cukrem .
Ciasto przecinamy na dwie części.
Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )

Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i  górę smarujemy resztą bitej śmietany.


Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy.
Papier z serduszkami układamy na bitą śmietanę, delikatnie przyciskamy- dekorujemy słodkim kakao. Nadmiar kakao zdmuchnąć. Delikatnie zciągnąć serduszka z ciasta.
Gotowe :)


Smacznego :)

piątek, 22 sierpnia 2014

Schab pieczony w warzywach

 Upieczenie schabu by nie był suchy, jest sztuką :) Jeeli zapamiętamy parę zasad- nasz schab będzie wilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam .
Zaczynamy:

 Składniki:
około 1 kg schab
1 kg ziemniaków
3-4 marchewki
100 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka natki pietruszki
pieprz, sól

Wykonanie:
Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem.
Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki.
Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy.


Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią.
Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min.
Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość.
Gotowe :)


Smacznego :)

Lava Flow- drink

Kochani, chcecie poczuć gorące rytmy, słońce , plaże i beztroski czas ? Jeżeli tak, to zapraszam Was na hawajskie klimaty- czyli Lava Flow- drinka o smaku truskawek , banana i kokosu :) Polecam
Zaczynamy :)
 Składniki na jednego drinka:
30 ml malibu
30 ml bacardi
60 ml soku ananasowego
60 ml truskawek- świeże lub mrozone
60 ml mleka kokosowego
1 banan
lód
Wykonanie: Bacardi , Malibu i truskawki miksujemy razem. Nalewamy do szklanki typu highball.
Teraz dajemy parę kostek lodu, mleko kokosowe, banan i sok ananasowy- miksujemy razem.
Nalewamy powoli do miksu truskawkowego.
Dekorujemy i gotowe:)





Na zdrowie :) 

czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurczak feng shui z bambusem

 Pyszny obiad w 30 min? Chcesz zrobić na rodzinie wrażenie?a może chcesz odkryć nowy smak? Jeżeli choć na jedno pytanie odpowiedź brzmi "tak" :) to zapraszam do poznania nowego smaku kurczaka- dodatek oleju sezamowego, zmieni smak Waszego obiadu. Wierzę że będziecie powracać często :) do kurczaka feng shui. Polecam .
Zaczynamy:
 Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
2 papryki zielona i czerwona
3 marchewki
op grzybów chińskich lub pieczarek
1 puszka bambusa
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml rosołu z kurczaka- bulion
sałata pak choi
sól, pieprz, papryka
olej sezamowy

Wykonanie:
Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min.
Pokroić paprykę i  marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus.
Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące.  Kurczaka dajemy  na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju  sezamowego.
 Smażyć kurczaka 5 min.
Przeniesc do miski.

Dajemy 2 łyżki oleju sezamowego i dajemy marchew i grzyby. Smażymy około 5 min. Dodajemy paprykę, bambus, sałatę i kurczaka- smażymy na dużym ogniu 2 min. Zalewamy bulionem.
Smażymy od zagotowania 2 min.
Gotowe :)

Podajemy z chińskim makaronem- noodlami.

Smacznego:)