Strony

środa, 16 lipca 2014

Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem

 Puk, puk....chińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :)
Zaczynamy
 Składniki:
2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego
1 cebula- pokrojona w piórka
4 piersi z kurczaka
2 marchewki- pokrojone w pół talarki
2 papryki- pokrojone w większą kostkę
300 gr grzybów chińskich marynowanych*
100 gr pędów bambusa
60 gr nerkowców
200 gr makaronu chińskiego-noodle
Sos słodko-kwaśny:
250 ml wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
8 łyżek octu ryżowego lub winnego
                                                                                                              6 łyżek cukru brązowego
                                                                                                 4 łyżeczki sosu sojowego
                                                                                                 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
                                                                                                 4 ząbki czosnku
                                                                                                 1 łyżeczka startego imbiru
                                                                                                  sól
                                                                                                 *grzyby sa opcjonalne- mogą być pieczarki

Wykonanie sosu:
Połowe wody nalać do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, koncentrat pomidorowy, starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :)

Gotujemy noodle-makaron.
Wykonanie kurczaka:
W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym ogniu cebulę- około 1 min.


Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 3 min. Dodajemy grzyby, marchew I paprykę- smażymy dalsze 3 min.
Dodajemy bambus, nerkowce I sos słodko-kwaśny. Trzymamy na ogniu około 3 min.
Obiad prawie gotowy.

Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy.
Składniki na dwa obiady :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz