wtorek, 15 lipca 2014

Kotlet schabowy

 Dzisiaj schabowy najbardziej popularny w kuchni polskiej :) Czy wiecie , że historia schabowego sięga XIX wieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej  w 1860r.
Jak wiemy , każdy ma sposób na kotlet. Poniżej zapraszam na mojego kotleta :)
Zaczynamy:

Składniki:
kotlety schabowe-ilość w zależności od potrzeby:)
2 jajka
sól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayenne
bułka tarta
oliwa do smażenia.

Myjemy I ubijamy kotlety z dwóch stron.
Do jajek dodajemy po pół łyżeczki czosnku,  soli, papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu I cayenne, plus łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki. Bełtamy jajko, aż do połączenia.

Rozgrzewamy patelnie, kotlety maczamy z dwóch stron w jajku, w bułce tartej I kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor.
Kotlety gotowe , prawda że prosto :)




Do kotletów podałam młode ziemniaki z buraczkami.

Życzę smacznego :)

2 komentarze:

  1. Lubię takie obiadki. Schabowy to nasze polskie danie znane chyba wszystkim. Pycha Edytko :-) no i buraczki mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy schabowy od czasu do czasu, synek srednio przepada za schabowym :) Ale ten obiad wyszedl pyszny :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit