Strony

niedziela, 2 marca 2014

Polędwica wieprzowa z warzywami

 Warzywa w naszej kuchni powinny być podstawą naszych posiłków. Staram się by moja rodzina codziennie dostała porcję warzyw :) Dzisiaj postawiłam na marchew z fasolką I poeksperymentowałam z kolendrą. Muszę oprzyznać że rewelacyjnie sie komponuje z polędwicą wieprzową I warzywami- inny smak- inny obiad :)
Zaczynamy :)
 Składniki:
polędwica wieprzowa
2 cebule
100 gr małych pieczarek-baby
3-4 marchewki
100 gr fasolki
3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, paprika
ok 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka mąki
ok 200ml śmietany
250 ml bulionu kurczakowego
 Wykonanie:
Polędwice płuczemy I kroimy w kostkę.
 Wlewamy trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min.
Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.
Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)

 Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz