Strony

niedziela, 2 marca 2014

Ciasto z ricotta i brzoskwiniami

 Dzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :)
Zaczynamy:
 Składniki:
250 gr masła
250 gr mąki
250 gr drobnego cukru
6 żółtek
450 gr sera ricotta
100 gr cukru pudru
4-5 brzoskwiń
Wykonanie:
Mąkę, masła I cukier mieszamy razem. Ubijamy 5 żółtek. Ubite żółtka przelewamy do mąki.
Ugniatamy masę- do całkowitego połączenia składników.
 Ubijamy ricotta z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.











 

Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą częścią wykładamy tortownicę I brzegi do połowy.
Wypełniamy masą z sera I brzoskwiń.
Drugą część wykładamy na papier do pieczenia lub folię, przykrywamy papierem I wałkujemy. ( Ciasto musi być między dwoma papierami do pieczenia )Jeżeli ciasto jest zbyt miękki można dodać troszkę mąki. Kiedy mamy kształt koła, odrywamy górę I przykrywamy ciasto. I teraz powoli odrywamy drugą część folii.
 Ubijamy pozostałe żółtko I smarujemy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika z teroobiegiem na 160 C na 40-45 min.
Zwykły piekarnik na 180 C.
I ciasto gotowe.
Smacznego :)

2 komentarze: