Zapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce.
To to próbujemy :)
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka
50 gr masła
ok 600 gr ziemniaków
3 duże cebule
ok 500 ml bulionu kurczakowego
ok 500 ml śmietany
ok 250 ml mleka
100 gr makaronu muszelki-conchigliette
natka pietruszki
ok 4-5 łyżek pesto
sól, pieprz, świeżo starty parmesan
Wykonanie:
Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy ok 10 min- ciagle mieszając.
Dodajemy bullion z kurczaka, połowę śmietany. Gotujemy następne 5 min. Po tym czasie wrzucamy makaron. pozostawiamy na ok 10 min.
Dodajemy resztę śmietany, natkę pietruszki, pesto, sól I pieprz do smaku. Pozostawiamy na gazie na ok 5 min.
Gotowe :)
Prawda, że prosto? I do tego smacznie. Możemy podać z pizzettes, ale o tym pózniej :)
Pozdrawiam I życze smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz