Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak madras- chicken madras

 Smakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości.
Zapraszam
 Skladniki:
1-2 ostre papryczki chilli
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki imbiru
1/4 lyzeczki pieprzu
2 puszki mleka kokosowego
60 gr masla lub ghee
2 cebule pokrojone w kostke
3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske
ok 700 gr piersi z kurczaka
250 ml bulionu kurczakowego
2-3 łyżki soku z cytryny
sol
Wykonanie.
Podobne do wolowiny madras.
Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.
Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.
 Najważniejsze :) jak kroimy papryczki chilli - nie zapomnijmy ubrać rękawiczek jednorazowych. Papryczka ma "tendencje" bezproblemowego "wejścia"w naszą skóre. Może to być bolesne doświadczenie.
 I tu już różnica od wołowiny madras- dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min.
I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też wymieszać z ryżem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz