Strony

piątek, 31 stycznia 2014

Kurczak pilaw- chicken pilav

Co na dzisiaj? Proponuję obiad dla zapracowanych, ale lubiących dobrze I smacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw.
Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) -potrawa wschodnia, z XVI-XVII wieku, orginalnie zawierająca baraninę I ryby smażone w oliwie lub gotowanych w rosole z dużą ilością przypraw korzennych .
Jest przepyszna I nie zmusza nas :) do siedzenia cały dzień w kuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili w kuchni wieki :) Zapraszam...
 Składniki :
3/4 szkl ryżu basmati
2 piersi z kurczaka
0,5 główki kalafiora
100 gr mangetout- lub fasolki szparagowej
mała puszka kukurydzy
1-2 łyżek pasty curry
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej
 Wykonanie:
Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy.
Dodajemy paste curry I ryż.
Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.
 Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min.
Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą I pieprzem- zostawiamy na gazie jeszcze ok 2-3 min I gotowe.
Idealnie, gdy nasza potrawa postoi jeszcze 10 min pod przykryciem , a my w tym czasie zrobimy sos z jogurtu greckiego.
250 ml jogurtu greckiego, wyciśniety przez praskę czosnek, pieprz. Mieszamy I sos gotowy.
Życzę smacznego :)

czwartek, 30 stycznia 2014

Pączki

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:
"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska"
 A jakie są moje :) Sprawdzcie
Składniki:
650 -700 gr mąki
12 gr drożdży
60 gr cukru
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
120 gr rozpuszczonego masła
3 jajka
250 ml letniego mleka
50 spirytusu- lub innego alkoholu
 Wykonanie
Do miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy.
Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus.
Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło.
Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make.

Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat.
 Podsypujemy mąką.Wałkujemy delikatnie, lub formujemy rekoma, duży placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie są już prawie gotowe.
Czas na smażenie :)
Na rozgrzany olej kładziemy pączki, tak by nie dotykały dna- powinny ładnie wypłynąć. Przykrywamy. Smażymy ok  1 min, odwracamy na drugą stronę, na ok 1 min. Sredni gaz.
Kładziemy na ręcznik papierowy , który wchłoni nadmiar tluszczu.  Jeżeli tłuszcz bedzie się palił, zmniejszamy gaz, można tez dodać kawałek ziemniaka :)

Glazura
1,5 szklanki cukru pudru rozpuszczamy z 3-4 łyżkami gorącej wody.

Nadzienie.

Oczywiście takie jaki lubimy najbardziej- dżem, konfiturę różaną, budyń czy tez nadzienie z ajerkoniaku.
Moje mają nadzienie truskawkowe I morelowe- ulubione mojej rodzinki.
Polecam I życzę smacznego
 

środa, 29 stycznia 2014

Focaccia

Jak obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia.
Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :)
A to moja focaccia :)

 Składniki:
500 gr mąki
15 gr suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 lyżeczki soli
ok 180 ml ciepłej wody
ok 70 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 lyżeczka rozmarynu- suchy lub świeży
1 lyżeczka tymianeku- suchy lub świeży
sól morska
Wykonanie:
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody - odstawiamy na 10-15 min .
Szykujemy oliwkę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwy 60ml, dodajemy wyciśnięty czosnek, rozmaryn ( ja miałam suchy) I tymianek - dodałam świeży.
Odstawiamy.
Wyrabiamy ciasto z drożdżami, solą I cukrem.
Jeżeli ciasto nie jest odpowiednio elastyczne dodajemy wody-lub gdy jest odwrotnie- podsypujemy make. :)
Polewamy ciasto niewielką ilością oliwy z oliwek. Odstawiamy pod przykryciem na min 30 min. Dobrze by było by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto nam urosło, nagrzewamy piekarnik do 240 C. Na formę dajemy troche oliwki. Rozprowadzamy ciasto. Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami.
Posypujemy solą morską.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.
Ja piekłam 15 min.
Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego .

wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup

 Zachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam
Składniki:
na rosół- 6 podudzi z kurczaka

na zupę:
3 por
6 ziemniaków
2 gałązki celera
400 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
 

 Wykonanie:
W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.
W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.
Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.
 Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :)

 
 Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia. Ale o focaccia będzie jutro :)


 
Życzę smacznego I gorąco polecam :)

niedziela, 26 stycznia 2014

Sernik z wiśniami - cheesecake with cherries


Serdecznie zapraszam na sernik z wiśniami. Dzisiaj trochę poeksperymentowałam I wyszedł idealnie smaczny sernik.
Składniki:
Spód:
ok pół opakowania herbatników
0,5 kostki masła
1-2 łyżek kakao.
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy. Do masła dodajemy kakao, herbatniki I wszystko razem łaczymy. Wykładamy na spód blachy.

Sernik:
1 kg sera w wiaderku
3 jajka
200 ml ubitej kremówki
200 gr cukru
aromat
2 puszki wiśni
3 łyzki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Na poczatek odsączamy wiśnie z jednej puszki od soku ( bez pestek)
Ubijamy ser, dodajemy po jednym jajku. Cukier I make, oraz aromat nie przestając ubijać na średnich obrotach. Na koniec ubitą śmietane.

 Wykładamy połowę sera do tortownicy. Na ser układamy wiśnie. I przykrywamy resztą masy serowej.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 1 godzinę do 1,15.
Polewa:
200 ml kremówki
2 czekolady cukiernicze
Wykonanie:
Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać.
 Smarujemy sernik. :)
Polewa wiśniowa.
Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku, dodajemy 6 łyzeczek mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałą cześć soku zagotowujemy, dodajemy sok z kubka. Mieszamy, dodajemy wiśnie. Trzymamy do zagotowania. Gotowe.
Smacznego :)
 

Kurczak cajun- cajun chicken

 Szybki obiad ? Ten obiad do tego się zalicza- a do tego jak smakuje.....mniam..mniam...rozkosz dla podniebienia - Gotowy w 30 min :)
Składniki na dwa obiady. :)
 Składniki:
4 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke
*2 łyżeczki przyprawy Cajun
2 zielone papryki
1 czerwona paprika
150-200 gr pieczarek
1 ząbek czosnku
2-3 łyzki masła
1 łyżeczka suchej bazyli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
300 ml śmietany
szczypior


 Wykonanie:
Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki.
W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.
 Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień)
 Smacznego :)
* Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku )

sobota, 25 stycznia 2014

Bigosowe łazanki-a może łazanki bigosowe

Czasami tak bywa, :)  że nawał obowiązków "uniemożliwia" nam, zrobienie obiadu.
W takie dni, zawsze wyciągam zapasy z mojej zamrażarki. Dzisiaj padło na bigos, który robiłam przed świetami. :) Czyli zapraszam na bigosowe łazanki, a może na łazanki bigosowe....no nie ważne, ważne , że pyszne było ....
 Do bigosu , ugotowałam makaron łazankowy. Zmieszałam bigos z makaronem, doprawiłam solą, pieprzem I natką pietruszki. I obiad gotowy :)
 Serdecznie polecam, odpoczynek też się nam należy :)
Smacznego.

piątek, 24 stycznia 2014

Hamburgery

Hamburger na obiad? czemu nie :) Dzisiaj zaserwowałam amerykański przysmak całego niemalże świata.
Poczytałam troche o hamburgerach I :
Mięso do hamburgerów powinno być z wołowiny, ale powinno zawierać troche tłuszczyku -dlaczego? by hamburger był soczysty, po zgrillowaniu.
Znawcy amerykańskich hamburgerów twierdzą, że amerykańskie mięso jest tak smaczne, że należy przyprawić tylko solą I pieprzem :)
Mój hamburger - dodatkowo zaliczył cebulkę :)
Składniki:
ok  600-800 gr mięsa wołowego zmielonego z niewielką ilością tłuszczyku :)
pół cebuli
sól, pieprz
Wykonanie:
Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min.
 Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku.
Hamburger podałam z frytkami- by nie było :)
Smacznego :)