Ktoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald .
Skladniki na ciasto:
250g cukier
300g maka
4 kakao
7 jajek
Wykonanie:
Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180-200 C na 30 min.
Skladniki na wypelnienie :
1 l kremowki
ok 50 gr cukru pudru
3 puszki wisni
6 lyzeczek maki ziemniaczanej
50-100 ml sherry
*2-3 lyzeczki zelatyny*
czekolada
Wykonanie:
Odcedzamy wisnie od syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia.
Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder.
* Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio.
Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam.
Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana, placek. Dekorujemy pozostala bita smietana, wisniami I czekolada.
Serdecznie polecam :)