Strony

czwartek, 15 sierpnia 2013

Losos ze szparagami w sosie koperkowym

Zapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym:

Losos ze szparagami w sosie koperkowym 002.JPG

Sos koperkowy:
Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając.
Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu - do zagotowania.



Losos ze szparagami w sosie koperkowym 008.JPG
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 009.JPG




Ok 200 gr szparagow pluczemy, odcinamy koncowki- kroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min.
Odcedzamy.










Pieczemy ziemniaki.

Losos ze szparagami w sosie koperkowym 010.JPG


Oplukany , pokrojony na porcje losos- solimy, paprykujemy I pieprzymy. Mozna dodac pare kropli cytryny.
Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min.
Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem koperkowym
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 015.JPG

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz